סקייטבורד באולימפיאדה – כנראה שיש חיה כזו

מאמר זה פורסם לראשונה במגזין אדרנלין | ליאור צלרינג (26/11/2005)

שיתוף ב whatsapp
וואטסאפ
שיתוף ב telegram
טלגרם
שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב email
אימייל

תודה ענקית למגזין אדרנלין שנתנו אישור לפרסם את הכתבה.

העלייה של ספורט האקסטרים לא הותירה את אנשי הועד האולימפי אדישים והסיבה היא מאד פשוטה, הפופולריות של הענפים גדלה בטור הנדסי ויותר ויותר אנשים נהנים לראות ולעשות את ענפים אלו.

עדכון מערכת: למרות שהמאמר נכתב בשנת 2005 – הוא עדיין רלוונטי לעכשיו. בנוסף בסוף המאמר יש עדכון לגבי התחרויות באולימפיאדה טוקיו 2021.

קריאה מהנה!

ענף האקסטרים הראשון להיכנס לסבב התחרויות האולימפי היה סנובורד, אולם הוא נכלל בקטגוריית אולימפיאדת החורף שהיא גירסה מוקטנת מאד של המשחקים האולמפיים הרגילים וגם על זה ספג קיטונות של ביקורת.

אולם בשנים האחרונות יש זליגה של ענפי ספורט אקסטרים שונים לכיוון האולימפי והסיבה היא מאד פשוטה, הפופולריות של הענפים גדלה בטור הנדסי ויותר ויותר אנשים נהנים לראות ולעשות את ענפים אלו.

העלייה של ספורט האקסטרים לא הותירה את אנשי הועד האולימפי אדישים שכן בזמן שהמשחקים האולמפיים “נחלשים”, תחרויות פרטיות כמו הXGAMES וה GARVITY GAMES מתחזקים משמעותית כאשר המספרים מדברים על עשרות מיליוני צופים בעולם והכספים (שזה הדבר הכי החשוב לועד האולימפי בישראל ובעולם) זורם.

סמל סקייטבורד

איך הופכים ענף לספורט לאולימפי ?

על מנת להיכנס לאולימפיאדה על ענף ספורט להיות מוכר על ידי הפדרציה העולמית וזאת לאחר שהוא בונה לעצמו מספיק ארגונים קטנים בעולם של אותו ענף, לדוגמא: אם אני רוצה שיכירו בענף ספורט שאני המצאתי, נניח נסיעה ברולר בלייד עם גלגל אחד, יהיה עליי לדאוג שיקומו כמה ארגונים לענף ספורט זה בעולם שיהיו קשורים זה לזה ואז אוכל להגיש מועמדות להכרה בפדרציה העולמית. כמובן שהכרה של הפדרציה הוא רק שלב אחד, השלבים הבאים הם בניית הענף במשך שנים, עד הזמנה של הוועד האולימפי למשחקים.

ענפי ספורט האקסטרים כגון סנובורד וגלישת גלים מוכרים בפדרציה העולמית לענפי ספורט ולכן גם מוסדות הספורט בישראל מכירים בענפים אלו כענפי ספורט לגיטימיים (אם ענף ספורט אינו מוכר בפדרציה העולמית הוא גם לא יוכר בישראל, לא משנה כמה הוא גדול) ולפעמים מקבלים פה ושם תקציבים לכל מיני פעילויות.

יום יש מאבק מאד גדול בין כל ענפי הספורט הלא אולימפיים בישראל מי יקבל איזה תקציבים, כי במדינת ישראל יש כסף לכל דבר חוץ מלקדם ספורטאים.

מה קורה ב-2008

בבייג’ין מתכננים לקיים תחרויות גלישת גלים, למרות שגלישת גלים הוא ענף האקסטרים האולטימטיבי, הוא שנים הלך בכיוון של הכרה האולימפית, ספורטאי הגלישה מזמן אינם אותם BEACH BUMS שהיו בשנות השישים ורובם הם אתלטים מצוינים ששומרים על אורך חיים מופתי, סבב הגלישה המקצועי, ה ASP הוא אחד מהסבבים הצפופים והאכזריים שנמצאים בכל ענף ספורט, זו לא הייתה הפתעה שהספורט ייהפך אולימפי אחרי שנים של התמסדות בכל מיני מסגרות, לטוב ולרע.

למרות שהנשמה של הספורט לעולם לא תיפגע, ישיבה באולימפיאדה עושה את השינוי שלה, אולם חברות הגלישה והגולשים מקפידים לשמור על הרוח החופשית של הספורט עם תחרויות ראווה שונות, צילומי סרטים חתרניים ותמיכה בגולשים חופשיים.

אולם התכנון הוא שב-2012 עוד ענף ספורט אקסטרים ייכנס כספורט ראווה לאולימפיאדה וזה יהיה הסקייטבורד (ככל הנראה רק רמפות וורט בהתחלה), למרות היותו ספורט מרדני ואינדבדואלי. הסקייטבורד שגדל בשנים האחרונות לממדים עצומים
(יותר מ-12,000,000 מחליקים בארה”ב בלבד) מעניין הרבה עסקנים. העניין המיוחד בצירוף הסקייטבורד לאולימפיאדה, הוא לא הכוונה או הרצון (שלא היו לאף אחד), אלא הנסיבות.

סבב הסקייטבורד העולמי בניגוד לסבב הגלישה המקצועי לא נחשב פרמטר לקביעת גדולתו של מחליק, רוב המחליקים לא מתחרים בסבב ואם כן זה רק בגלל לחץ של הספונסרים. מחליקים רבים אינם חיים אורך חיים ספורטיבי ורובם בכלל לא רואים את עצמם כספורטאים לגיטמיים, הסקייטבורד נחשב בעיניהם לאומנות הרחוב ורובם מעדיפים לטייל ולהחליק במקומות שונים מאשר לנסוע מתחרות לתחרות.

במשך שנים ניסו גורמים כלכליים בסקייטבורד להשאיר את הענף עצמאי, לא מאוגד ולא מאורגן, להשאיר אותו חופשי כפי שהוא, אולם הצרה הגיעה מכיוון לא צפוי ארגוני הרולרים שיושבים כבר הרב הזמן בתוך הביצה האולימפית (גם בהחלקה אומנותית וגם במהירות) ניסו לנכס לעצמם את הספורט ולהיות הנציגים שלו בוועד האולמיפי למרות שלא היה להם שום קשר לעניין!, אבל לא רק הם, אפילו אירגוני כדורגל שונים וכל מיני מוטציות אחרות ניסו לקחת בעלות על הספורט.

לנוכח בעיה זו לא הייתה ברירה לנציגי הענף ובעיקר לנציגי חברות הסקייטבורד, אלא לנסות להתאחד על מנת שיהיה לפחות לאנשים מהענף שליטה איך הספורט יראה באולימפיאדה.

השחיתות האולימפית?

אולי לא קשה להגדיר מפעל של ספורט כמושחת, גם כאן הנסיבות מצביעות בדיוק על זה, במשך שנים הסקייט היה מחוץ לחוק, היה נחלתם של פאנקיסטים וילדי רחוב והיה בדיחה לספורטאים מקצועיים, פתאום תוך כמה שנים הגלגל התהפך והסקייטבורד הפך להיות הדבר החם של האולימפיאדה. צביעות זה דבר מסוכן, אבל כנראה שיש מספיק מזה בעולם.

בעוד ארגונים קיקיונים ניסו לקחת בעלות על ספורט חופשי, הם למעשה הכריחו אותו להיות ממוסד בניגוד לרצון הפעילים בו, אם מדברים על אירוניה.

ומה יהיה מכאן ?

אני מאד מקווה לראות את המחליקים המקצועיים בעולם והחברות מתייחסים בזילזול למפעל המגוחך הזה, מצד שני, הנבואה ניתנה לשוטים, אולי תוך כמה שנים נוכל לראות מחליקים עם ביגוד אחיד נוסעים על סקייטבורד אחיד ועושים “תרגילי חובה”, “תרגילי רשות” והכי גרוע מגיעים מוכנים ובזמן למקצה שלהם בלי לילה של בילויים לפני כן, אולי, מה שבטוח שסקייטבורד זה לא יהיה…

עדכון 2021 - סקייטבורד כן באולמפיאדת טוקיו 2021

ועכשיו, אחרי עשרות שנים שסקייטבורד היה (ועדיין יהיה) ספורט אורבני / מחתרתי, הסקייטבורד מוכר כספורט אולימפי.

לנבחרת ישראל אין נציגות באולימפיאדה.

מקצה סטרייט - גברים (גמר)

עדכון 25.07

מקום ראשון: 🥇 יוטו הוריגומה (Yuto Horigome) מיפן.

מקום שני: 🥈 קלווין הופלר (Kelvin Hoefler) מברזיל.

מקום שלישי: 🥉 ג’אגר איטון (Jagger Eaton) מארצות הברית.

מקום רביעי: וינסנט מילואו (Vincent Milou) מצרפת.

מקום חמישי: אנג’לו קארו נרוואז (Angelo Caro Narvaez) מפרו.

מקום שישי: אורליאן ז’ירו (Aurélien Giraud) מצרפת.

מקום שביעי: ניג’ה יוסטון (Nyjah Huston) מארצות הברית.

מקום שמיני: גוסטבו ריביירו (Gustavo Ribeiro) מפורטוגל.

מקצה סטרייט - נשים (גמר)

עדכון 26.07

מקום ראשון: 🥇 מומג’י נישייה (Momiji Nishiya) מיפן.

מקום שני: 🥈 רייסאה לייל (Rayssa Leal) מברזיל.

מקום שלישי: 🥉 פונה נקיאמה (Funa Nakayama) מיפן.

מקום רביעי: אלכסיס סבלון (Alexis Sablone) מארצות הברית.

מקום חמישי: רוז זוולטס (Roos Zwetsloot) מהולנד.

מקום שישי: זנג וונהוי (Aurélien Giraud) מסין.

מקום שביעי: מרג’ילין דידל (Margielyn Didal) מהפיליפינים.

מקום שמיני: אורי נישימורה (Aori Nishimura) מיפן.

מקצה פארק - נשים (גמר)

עדכון 06.08

מקום ראשון: 🥇 סאקורה יוסוזומי (Sakura Yosozumi) מיפן.

מקום שני: 🥈 קוקונה היראקי (Kokona Hiraki) מיפן.

מקום שלישי: 🥉 סקיי בראון (Sky Brown) מאנגליה.

מקום רביעי: מיסוגו אוקמוטו (Misugu Okamoto) מיפן.

מקום חמישי: פרג סטאר אולסן (Poppy Starr Olsen) מאוסטרליה.

מקום שישי: ברייס ווטשטיין (Bryce Wettstein) מארצות הברית.

מקום שביעי: דורה וארלה (Dora Varella) מברזיל.

מקום שמיני: אידריא אספ (Yndiara Asp) מברזיל.

מקצה פארק - גברים (גמר)

עדכון 06.08

מקום ראשון: 🥇 קיגן פאלמר (Keegan Palmer) מאוסטרליה.

מקום שני: 🥈 פדרו בארוס (Pedro Barros) מברזיל.

מקום שלישי: 🥉 קורי ג’ונו (Cory Juneau) מארצות הברית.

מקום רביעי: לואיס פרנסיסקו (Luiz Francisco) מברזיל.

מקום חמישי: קירן וולי (Kieran Woolley) מאוסטרליה.

מקום שישי: סטיבן פיניירו (Steven Pineiro) מפורטו ריקו.

מקום שביעי: וינסנט מטרון (Vincent Matheron) מצרפת.

מקום שמיני: פדרו קווינטאס (Pedro Quintas) מברזיל.

שיתוף ב whatsapp
וואטסאפ
שיתוף ב telegram
טלגרם
שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב email
אימייל

כתבות נוספות

ראיין שקלר
מגזין אדרנלין
מי אתה ראיין שקלר? (2007)

מאמר זה פורסם לראשונה במגזין אדרנלין | ליאור צלרינג (18/04/2007) | אין ספק שלילד (16) יש את הקבלות, שכן הוא מגיל 11 מתחרה בתחרויות סקייטבורד כמקצוען ומנצח את הגדולים.

המשך למאמר >>
סקייטבורד גריינד על קרב
מגזין אדרנלין
פאט דאפי נשבר על המגה ראמפ

מאמר זה פורסם לראשונה במגזין אדרנלין | ליאור צלרינג (08/04/2007) | אחד מהסיפורים החמים היום בעולם הסקייטבורד הוא פציעתו של אחד מהסקייטרים הקשוחים שאי פעם נראו על האדמה!

המשך למאמר >>
סקייטפארק אופניים פתח תקווה כל הרמפה
מגזין אדרנלין
איפה נכנסת המיני ראמפ בכל הסיפור הזה? | אדרנלין (2006)

מאמר זה פורסם לראשונה במגזין אדרנלין | שי גיטרמן (26/07/2006) | פעם היו היה הפריסטייל, סלאלומים וכל מני דברים מטופשים (אבל כיפים), אח”כ הגיעו הבריכות והוורטים, אח”כ הגיע תור הסטריט והיום הכל מעורבב וכולם עושים מה שבא להם. אז איפה נכנסת המיני ראמפ בכל הסיפור הזה ?

המשך למאמר >>

האם הביקורת עזרה לך?

לדירוג לחץ על הכוכב

דירוג ממוצע 0 / 5. מספר מדרגים 0

בינתיים אין מדרגים, בואו להיות הראשונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *